GOOD OR BAD CHEMISTRY?

Anne-Dorthe Mathiesen er chefkonsulent i kosmetikindustriens brancheforening SPT (Sæbe, Parfume og Teknisk/Kemiske artikler), samt stifter af og formand for Danish Beauty Award. Hun ved rigtig meget om hvad der er i de produkter vi smuksere os i det daglige og hvad man skal være opmærksom på som forbruger. Jeg har aldrig tænkt over kemien i de produkter jeg selv brugte i mit arbejde som Makeup Artist eller hvad jeg brugte på mig selv. Men da jeg fik børn spredte panikken sig. Pludselig blinkede parfume og parabener på lystavlen….og jagten på den helt rigtige shampoo eller lotion ”uden noget ” var en kamp der ikke kunne vindes. Jeg læste alle de her skræmmende ting i medierne med hvordan at kemien i de produkter man selv brugte  blev videreført via modermælken og panikken voksede…..Nu efter nummer to barn er panikken pænt aftaget og jeg har accepteret at det er uundgåligt at udsætte sig selv og sine børn for kemi. Det er i alt…mad, tøj, luften og også i læbestiften. Jeg oplever også i mit arbejde at flere og flere har allergiske reaktioner og kan ikke tåle visse produkter end feks for 10 år siden.

Kosmetik ”uden kemi” findes ikke…

Alle kosmetiske produkter er sammensat af kemiske stoffer, og det er derfor urigtigt at anprise et produkt som værende ”uden kemi”. Det er vildledende og forvirrende, for hvad er det egentlig, de mener med det? Sandsynligvis at produktet er sammensat af naturlige stoffer, måske af meget få ingredienser og slet ingen syntetiske (kunstigt) fremstillede stoffer. Men når vi skal vurdere sundhedsrisikoen ved et produkt, da er der ikke forskel på om en ingrediens er naturlig eller syntetisk fremstillet i et laboratorium. I forhold til allergi, så er det sådan, at kan du ikke tåle et bestemt stof f.eks. et parfumestof, så er oprindelsen af stoffet ligegyldig. Det er koncentrationen af ingrediensen, der er betydningsfuld og hvor meget af det og hvor tit, du bliver udsat for det. Ingen produkter må være til skade for forbrugerens sundhed. Det lyder ellers tit som om nogen mener, at kosmetikindustrien er de onde, der er ude på at skade nogen ved at putte noget farligt i… Nej, hvorfor dog det – de ønsker bare, at du er glad og køber igen og igen. Stoffer, der tit skældes ud, er konserveringsmidler, men de er der for at beskytte produktet fra at blive fyldt med bakterier og svampe og dermed kunne være til skade. Igen er koncentrationen i det færdige produkt afgørende. Der kan godt være stoffer, som i små koncentrationer dræber mikrober, uden at produktet er til skade for dig som bruger – tværtimod.

Se dette lille filmklip for at se den afgørende betydning af konserveringsmidler:   KLIK “HER”

Jeg spurgte også Anne-Dorthe om hvad hun selv bruger af produkter i det daglige:

“Det er faktisk svært for mig at fremhæve nogle brands frem for andre. Men helt generelt, så er jeg jo storforbruger af både hudpleje- og makeupprodukter. Hvis jeg talte op, så bruger jeg: Mange… rensecreme, skintonic, dagcreme, primer, foundation, solpudder, concealer, base på øjne, 2-3 øjenskygger, eyeliner, mascara, highlight, øjenbrynsfarve, læbepomade, læbestift, shampoo, balsam, kur, voks, lak, bodyshampoo, scrub, bodylotion, selvbruner, deo, neglelak…. må hellere stoppe her – men kan vel komme op på et sted mellem 40 og 50 produkter om dagen…

 

Jeg bruger både dyre og billige produkter i en blanding. De dyre mærker kan indeholde dyrere ingredienser og det er den nyeste forskning, som man betaler for, men man betaler også for emballage og brand. En øjenskygge f.eks. kan jeg godt finde på at give ekstra for, for at få en intens og holdbar skygge. Men der er mange gode billige produkter, som jeg kunne fremhæve…

 

Mit bedste råd er vel egentlig at bruge fugtighedscreme – også på hals og bryst – og aldrig være i solen uden solbeskyttelse”.

Dette giver stof til eftertanke…..har du nogensinde tænkt over hvor mange forskellige produkter du bruger til daglig? Gisp!

Dette indlæg blev udgivet i anne dorthe mathiesen. Bogmærk permalinket.

2 svar til GOOD OR BAD CHEMISTRY?

  1. Malene skriver:

    Kender godt den panik over alt det shit man byder sin krop.. som du siger, det er over alt. Jeg forsøger at holde shampoo, bodylotion, vaske & rengørings middel & al den slags "rent" Det samme gælder det der bliver indtaget. Hvem havde trort man skulle blive en af dem der stod i netto og fik krise over der ikke var mere øko mælk..!? Men så tager jeg det lidt mere roligt når det kommer til pynten 🙂

  2. Jo´s skriver:

    Hahaha…kender alt for godt den med mælken! Kh Jo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.