NU MÅ DET ALTSÅ STOPPE….

10617213_10152644383258988_1065504794_n
… jeg mener det der hud-tortur.

Jeg har haft rigtig mange ansigter i hænderne igennem årene som makeup artist og ud fra det har jeg gjort mig en del erfaringer på hud. Jeg ser nemlig gentagne gange de samme udfordringer mine kunder har med deres hud og høre gang på gang at de ikke har helt styr på hudplejerutinen, men falmer lidt rundt i produkterne.

Faktisk var jeg forbi en kunde i weekenden, som egentlig gør jeg måtte have skriblet dette indlæg ned NU. Min kunde havde booket mig til hår og makeup til et bryllup i lørdags. Jeg spørger næsten altid ind til mine kunders hudplejerutiner, for måske jeg kan optimere lidt med min viden imens jeg alligevel lægger mit arbejde på deres ansigter. Oveni talte jeg bl.a. med en af Danmarks dygtigste skønhedseksperter i samme uge om dette emne…. Nemlig ansigtsskrubs!

Nu omtaler jeg aldrig produkter negativt her på bloggen, men vi bliver nød til at få en snak om det… for det går ikke.. hvis du spørger mig. Og da jeg netop spurgte skønhedsekspert Anette Kirstine Poulsen i mandags hvad hun syntes om dette… sagde hun blot “Ansigtsscrubs! Så kan du jo lige så godt bruge sandpapir”.  Her må jeg jo give hende ret. For mig er ansigtsscrubs lig med hudkatastrofe… men en anden ting jeg ofte høre er at huden ikke føles ren før den er helt affedtet.

Engang læste jeg i en bog om sygdomslære at det var vigtigt at holde huden ren, fugtmættet og tør for at beskytte huden mod udefrakomne påvirkninger så som mikroorganismer og sygdomme.  Huden har  sin egen beskyttelsesdragt der hedder hudbarrieren som beskytter netop mod dette, men den hindrer også vandet i at fordampe fra hudens dybere lag og dermed beskytter mod udtørring og dehydrering af huden.

Men hvad sker der med huden i ansigtet hvis du sliber, skrubber og affedter den? Det er netop lige det jeg synes du skal være opmærksom på…. huden reagere netop på sådanne angreb. Derefter forsøger den at rense sig selv med hudens eget fedt. Altså lidt ligesom hvis du forstiller dig at du falder og får en hudafskrabning, så begynder såret straks at væske for at rense og hele sig selv… dette er en naturlig del af en såkaldt sårheling process. Så hvis du forestiller du udsætter din hud for kraftig rens efterfulgt af sandpapir, så vil huden straks begynde at arbejde for at hele  den hårdhændet behandling den lige har været udsat for… Derefter begynder huden så også at producere yderligere fedt for at kompensere for det fedt der lige er fjernet. Og sker det måske næsten dagligt, vil din hud virke stresset, feks ved at virke tør med en fedtet overflade. Har du det.. kan det være du skal ændre i din hudplejerutine.

Så mit bedste råd ud fra erfaring og teori… “KEEP IT SIMPEL”. Lad din hud være og giv den ro! Brug en god, men mild rens om aftenen efterfulgt af serum, evt bare brug lunken vand om morgenen efterfulgt af mist og dagcreme med spf  (og god tommelfingerregel – husk at man bruger kun lunken vand til at rense sår og dybe store af slagsen), mere behøver du ikke. Evt brug en vaskeklud som Anette Kristine Poulsen anbefaler. Skal du dybrense en gang i mellem, så brug enzymrens eller frugtsyre… men med måde og kun hvis du virkelig føler det er nødvendigt.

Hvis du netop genkender hvad jeg skriver om i din daglige hudpleje rutine og har nævnte udfordringer med din hud, så forsøg i et par måneder at ændre dine hudvaner og skriv gerne dine erfaringer til mig på mail, hvorefter jeg laver et opfølgende indlæg.

Er du en af dem der bruger sandpapir?

Dette indlæg blev udgivet i BEAUTY TIPS. Bogmærk permalinket.

55 svar til NU MÅ DET ALTSÅ STOPPE….

 1. Beritk skriver:

  Ja! Det er jeg. Én af dem, der bruger sandpapir… Dermalogicas Daily Microfoliant – som aldrig bliver daily, fordi jeg kun bruger den når jeg vasker hår, dvs hver 2-3 dag. Den er mild&god m en lille smule scrub. Havde glemt den på sommerferien i år og synes min hud blev mere “tørstig” og mistede glød. Så jeg er glad for den og har været det i se 5 år jeg har brugt den. Når det så er sagt, så ved jeg godt, at kloge-Anette siger man skal lade være. Og nu også dig…. Måske den gode følelse sidder mellem ørerne..? Jeg ved det ikke, men jeg bliver ved med at bruge den. Lidt endnu. Til bøtten er tom… Kender du den forresten?

  • Jo's skriver:

   Og man skal bruge det der fungere for én… det holder jeg på, så pyt med hvad andre siger : ) Kender ikke den scrub fra Dermalogica… der går rigtig langt imellem at jeg prøver sådan én, for det tager ca en uge før min hud er kommet sig : )

   • Beritk skriver:

    ejj – så skulle du næsten prøve bare een gang! det er en pulver, som skummer op og så er der meget lidt scrub i. Ikke hårde som sandkorn – mere som et par tørre søvnigmænner, hvis du forstår. Næste gang jeg får en prøve sender jeg den til dig!

 2. Miriam skriver:

  Jeg bruger sandpapir, og jeg elsker det. Vichy-ansigtsvask med en børste og så ellers give fjæset et godt skrub omkring engang om ugen. Ellers føler jeg simpelthen de døde hudceller sidder og kager, og det afskyr jeg. Var ved at få flip, da jeg glemte min scrub på en ferien og måtte gå uden et par uger. Min hud blev ganske forfærdelig. Der er åbenbart ingen, der har fortalt den, at sandpapir er no-go. 😉

  • Jo's skriver:

   Jeg elsker en meget mild scrub på kroppen, men den fungere ikke i mit ansigt. Og hvor skal vi stoppe med noget vi elsker ; ))) Hvad der fungere for mig fungere nødvendigvis ikke for dig…. så intet er no-go, men ét spørgsmål om evt at ændre på noget der ikke fungere ; )

 3. helle skriver:

  jeg bruger en vaskeklud til mit ansigt med lidt sæbe .. jeg har ingen hud problemer ingen bumser eller hudorme og hvis så er det meget sjælent de kommer .. jeg er 52 år og har næste ingen rynker .. jeg vasker mit ansigt ca 1-2 gange om ugen ellers giver jeg min hud fred .. jeg har ikke tør hud eller fedet hud .. jeg spiser som jeg lyster, men ikke for fed mad .. min hud er blød .. sådan har jeg gjort i ca 30 år .. for det har jeg vaskede min hud hver dag og brugt tonsvis af creme … nu bruger jeg en fed ansigts creme fra nivea efter vask og lader den virke om natten når jeg sover … skal lige siges jeg ikke bruger makeup kun når jeg skal til fest og så er det kun mine øjne og læber der får makeup på . jeg bruger ikke puder eller andet … jeg elsker det naturlige look 🙂

  • Jo's skriver:

   Hvor fedt at høre at du i 30 år har gjort det din hud bedst kan li… desværre er der så mange der er i vildrede med huden… jeg har også lært med årene hvad min hud foretrækker og det kan jeg se på min hud hver dag : )))

 4. Marie Louise Gadensgaard skriver:

  Jeg bruger også ansigtsscrub og kan godt genkende det du skriver med den tørre hud og den fedtede overflade. Jeg tror du har ret i, at man skal give huden fred, men er i tvivl om hvilke produkter man skal bruge til at gøre det. Det ville være super, hvis du kunne lave en guide eller beskrivelse af produkter du kan anbefalde til netop den rutine du beskriver i indlægget. Særligt i forhold til “mist” og dagcreme 🙂

 5. Birgitte B skriver:

  Jeg er holdt op med at bruge ansigt scrub efter Anette skrev om det første gang. Har nu aldrig brugt dem dagligt, det ville min hud slet ikke kunne klare…
  Jeg har for nylig købt en Konjac svamp, som efter sigende skulle slibe ganske forsigtigt. Ellers har rutinerne været at vaske med mild ansigtsvask hver morgen i badet og aftenen blev klaret med en make-up fjerner/tonic. Skal lige sige, at jeg ikke går med foundation/pudder/bb-cc-creme i hverdagene.

 6. tina nymann skriver:

  Jeg håber bare, at alle piger læser dette…:-)

 7. Lise skriver:

  Hvor dejligt at læse dette indlæg Jo. Scrubs er næsten værre end sandpapir (; som dog kun sliber det ujævne/ophøjede på en overflade, mens scrubs også går ned i “dalene”, hvor huden kan være tynd. Hudceller fornyr sig jo ikke nødvendigvis i samme takt og ensartet – og slet ikke, hvis man sliber på dem. Ud over at fjerne det vanvittig vigtige yderste lag celler (at cellerne er døde gør dem jo ikke betydningsløse), så ødelægger man også den naturlige bakteriesammensætning. Det tilsammen gør det alt for let for uvelkomne mikroorganismer og f.eks. forureningsstoffer at passere og iværksætte en immunreaktion, der giver sensibel – og måske overfølsom – hud. Plus at fugt jo fordamper den anden vej og evnen til at suge ny til sig og holde på den er ødelagt sammen med barrieren.

  • Jo's skriver:

   Og jeg ved at du ved hvad du taler om… og tak for din kommentar kære Lise. Du skriver det så flot og helt spiseligt : )))

 8. Tine la Cour skriver:

  Jeg har også erfaret, at hver gang jeg enten har brugt skrub eller muddermaske, går min hud helt amok. Det vælter frem med bumser og det tager mig lang tid (uger) at få ro på igen. Hvorfor ved jeg ikke… Jeg bruger til dagligt (maks 1 gang dagligt) en blid rens fra Kiehls og derefter Kiehls Ultra Facial Creme. Den er god!! I perioder bruger jeg også en frugtsyre-‘lotion’ under min creme.

 9. Jette Arildsen skriver:

  Jeg tror jeg har brugt det hele og mishandlet min hud igennem mange år da jeg altid har døjet med ekstremt fedtet hud som aldrig føltes “ren” og jeg ville gøre ALT for at slippe af med det!!!!

  Den bedste gave jeg har givet mig selv er at stoppe op og holde det til et minimum…… skyller med lunken vand morgen og aften samtidig med at jeg bruger min konjac svamp efterfulgt at dag/aften creme fra exuviance som også indeholder frugtsyre. De dage jeg bruger makeup anvender jeg rensegele om aftenen fra omtalte mærke. Slut prut finale….. ingen skrub, tonic eller lignende……

  • Jo's skriver:

   Og man skal gøre det der virker for én : ))) Excuviance er også gode produkter : )))

 10. Vesna Barbu skriver:

  Helt enig , man river jo nærmes huden når man skrubber med en skubcreme 🙁 jeg bruger YSL maskine rens med en mild Face wash fra Wellmaxx og derefter Bioderma rense vand og så kommer Cininque’s nye serum efterfulgt af en Wellmaxx hyaluron creme,øjn creme er jeg pt løbet tør med men den er normal med i min hudpleje rutine.
  Elsker at læse din blogg 🙂 KH Vesna

  • Jo's skriver:

   Bioderma den bruger jeg også og der lander indlæg om den om lidt. Jeg holder også på Hyaluronen… så dejligt du læser med : )))

 11. Lise Emilia skriver:

  Først og fremmest! HØRT! Jeg er så enig!

  Jeg bruger en rigtig god enzym peeling fra Sensai, som er skånsom, men får “jobbet” gjort. Jeg bruger altid en fugtmaske efter, og har en alt i en rens fra Nuxe jeg ikke kunne leve uden.
  Vi skal lærer, at passe bedre på vores hud. Tak for en godt indlæg!

  – Lise Emilia

  • Jo's skriver:

   Jeg er virkelig også blevet glad for 3 i en rens og bruger det hver aften. Kender ikke den fra Nuxe… lyder spændende : ))) Den hud skal jo holde mange år endnu og helst i såmpæn udgave som muligt : )))

 12. MetteG. skriver:

  Har også “slebet” indtil jeg læste med hos Annette og det gav mening. Så gik jeg over til at bruge en frugtsyremaske fra Jurlique. Den er jeg ret vild med. Men jeg har faktisk en hud som du beskriver, så måske skulle den også væk. Ellers bruger jeg en muddermaske fra Murad en gang om ugen i forsøget på at komme de mange hudorme til livs og så den fantastiske “iltmaske” fra Bliss til ny energi og glød.

  • Jo's skriver:

   Altså jeg mener at hvis man renser sin hud dagligt, så kan alt extra rens jo godt være overflødig skulle man synes. Du kan give det et forsøg og se om det ændre noget… Kære Mette arbejdede du ikke på apotek eller er det mig der husker helt forkert?! Nå men prøv Bioderma 3 i en rens dagligt. Vi kan så meget blive helt enig om at den Bliss maske er et must ; )))

 13. Betina Berg Holm Andersen skriver:

  Er altså lidt forvirret…scrubber ikke men syrer dagligt, det er jeg begyndt på efter at jeg begyndte at blogge, og hos “pudderdåserne”, som jo er nogle meget kompetente damer, er syrepeeling alfa og omega…eller har jeg misforstået noget?
  Det skulle være godt mod rynker, store porer og hudorme…
  Min hud har ikke reageret på det, hverken negativt eller positivt så jeg syrer hver aften for langtidseffekten….men måske er jeg alt for hård ved min hud?

  • Jo's skriver:

   Jeg tror effekten at de der peelinger er meget forskellige… testede en til Danish Beauty Awards… Filagro et eller andet… den havde jeg ingen effekt af, men ved at pudderdåsen var vilde med den. Hud er meget individuelt og huden er din sladrehank hvis du gør noget forkert : )))

 14. Først 1000 tak til Johanne for at tage emnet op og for det hjertelig link. 1000 tak.

  Dejligt at se, at flere er ‘på enzymer’ og de gode svampe og OGSÅ har tjek på det med at få fugtmættet bagefter.

  @Berit K – Daily Microfoliant ER anderledes – det der her eksfolierer er ris-enzymer og salicylsyre, og jeg er selv fan. Dog ikke nødvendigvis hver dag. Af og til har vi brug for at få ‘limen’ mellem de døde hudceller løsnet og her er både enzymer og visse frugtsyrer et godt supplement til den daglige vaskeklud (som jeg anbefaler). Vigtigst er det dog, at vi hver især griber i egen kind og tjekker, hvordan huden reagerer. Her er det et godt fif at anskaffe sig et af de zoomspejle som hotelbadeværelser har – så er det lettere at se reaktionen.

  @Betina Berg – Hvis din hud føles god og forbedret, gør du sikkert det bedste for den. Frugtsyrer bygger jo bl.a. kollagenniveauet op. Men en god idé vil være at tjekke sin præcise hudtype på skintypesolutions.com (det er gratis), hvor hudlægen Leslie Baumann står bag.

  Stor hilsen Anette

  • Jo's skriver:

   Kære Anette… hvor dejligt du byder ind med din ekspertviden på området… her er jeg jo blot en novice. Jeg vil lure lidt nærmere på den skintypesolutions.com, nævnte du ikke også den i din bog… Og sådan et spejl der forstørre op vil jeg også ha’… sikke en god idé : )))

  • BeritK skriver:

   Arrmen altså for filan hvor blir man klog af jer damer!! Jeg blir sgu ved m min Daily Microfoliant – bare ikke daily, men 2-3 gang om ugen. Og Jo: jeg har hentet en prøve til dig hos min lokale pusher, den kommer i din postkass’
   STOR hilsen

   PS – dét der spejl – det har jeg…men det har fundet sin vej ned til 13 årig datters værelse og jeg regner med at de opdagelser hun gør med det i øjeblikket er noget mere skelsættende end dem jeg ville gøre mig… Jeg køber et yt til mig selv v lejlighed..

 15. Rikke Hansen skriver:

  Spændende læsning – for år tilbage ændrede min ellers så pæne hud sig til en besværlig madamme. I dag har jeg læst mig frem til, at jeg nok lider af Perioral Dermatit (staves muligvis anderledes) Bumselignede knopper, tør og skælende områder omkring hage og mund, virkelig grimt 🙁 Får dog også dagligt morfin i depot, så det kan også være et problem, men hvor om alting er, så har jeg prøvet ALT. Gik i over et år hver mdr. til kosmetolog uden effekt og har prøvet diverse bagefter. Så læste jeg på en blog, at det var bedst at gøre et absolut minimum. Så nu efter famlende forsøg er jeg på: Lunken vand (m. vaskeklud hvis jeg har brugt makeup). efterfulgt af mist fra Avene, kokosolie og den gode gamle blå Nivea. Holder meget makeup fri, da makeup tricker udslættet, men er netop begyndt at bruge en foundation fra Vichy, som ser ud til huden bedre kan enes med. Så nej, jeg er for længst stoppet med scrubs 🙂

  • Jo's skriver:

   Sikke noget Rikke! Og godt du ikke irritere din ellers lydende meget sarte ud – Less is more! : )))

 16. Pingback: UD MED SCRUBBEN OG IND MED MASKEN | Jo's Makeup Blog

 17. mette Kristensen skriver:

  Jeg vil så gerne i gang med at pleje min hud, men synes det er sådan en jungle af finde rundt i. Jeg ved ikke rigtig hvad min hudtype er, men tænker jeg snart vil ned til en kosmetolog og få lavet en hudanalyse, så jeg kan finde ud af det. Er sådan i tvivl om den er normal eller fedtet.

  Jeg døjer ofte med bumser/hudorme og lignende på hagen samt min næse har mange hudorme. Jeg kan simpelthen ikke komme af med dem. Nogle gode fif? Jeg har lidt følsom hud og jeg tåler ikke særlig meget parfume eller æteriske olier.

  Jeg renser stort set aldrig mit ansigt. Kun en til to gange om ugen samtidig med jeg vasker mit hår. Jeg har købt en konjac svamp, men glemmer at bruge den. Det eneste jeg bruger er faktisk øjencreme og ansigtscreme og disse er fra Avene og La Roche Posay.

  • Jo's skriver:

   Jeg synes faktisk kosmetologer ofte bruger scubs til min store undren. Nu ved jeg Anette fra Beautyspace anbefaler dette site hvor man kunne finde ud af hvilke hudtype man er: skintypesolutions.com prøv det inden du skal betale for at finde ud af det. Dybe pore er svært at komme af med, men du skal ihvert fald huske at rense din hud dagligt. Jeg kender ikke konjac svampen, men har hørt godt om dem : )))

 18. Katrine Lindegaard Jensen skriver:

  Hejsa. Efter dette indlæg blev jeg lige lidt nysgerig på hvad du synes om at bruge clinique’s 3-trins rensesystem dagligt? 🙂 Er det for meget at udsætte sin hud for 1-2 gange dagligt?
  Jeg scrubber også engang i mellem og har lige købt ny scrub fra origins, havde aldrig tænkt over dine pointer fra indlæget, men jeg vil da lige prøve at se ordentlig efter hvordan min hud egentlig reagerer på scrubsne, jeg har bare synes det føles som om at man lige fik fjernet lidt døde hudceller og gjort huden “frisk”…

  • Jo's skriver:

   Hej K… nu har jeg aldrig brugt det selv, men tænker det må være en affedtende omgang for huden… men hvis din hud kan lide det skal du jo bare bruge det : )))

 19. Line skriver:

  Jeg er også gået væk fra grovkornede scrubs. De har længe irriteret min hud, men jeg fortsatte med at bruge dem, fordi jeg ikke kendte andre alternativer. Under min medicinske aknebehandling begyndte jeg at rense med olie og fjerne olien med en vaskeklud. Det gjorde underværker, og jeg forsætter med samme rutine, selvom min behandling er overstået. Desuden har jeg lige investeret i Gentle exfoliator fra Clarins, som jeg bruger to gange om ugen 🙂

  • Jo's skriver:

   Hvor er det fedt at høre.. for olie kan også rense uden at fedte, men det tror folk ofte. Clarins laver fantastiske produkter : )))

 20. Hyldemors Have skriver:

  Hmmm, nu har jeg godt nok ikke brugt skrub længe, men min ansigtsrens (den i badet) får helt sikkert min hud til at føles affedtet, for det er netop den fornemmelse jeg er gået efter… 😉 Og ja, ellers føles jeg jo netop ik ren. Og når man har tendens til fedtet hud, er det skønt at føles ren…

  Men men men, nu tænker jeg jo så, om jeg i virkeligheden selv gør det hele værre? Jeg overvejede faktisk at forsøge at bruge Shavesafe som ansigtsrens, fordi den er så fantastisk “på benene” – aldrig mere røde knopper… Men hvordan mon den virker i ansigtet? 😉

  • Jo's skriver:

   Shavesafe vil jeg nok ikke anbefale dig at bruge… men måske du netop fedter fordi du affedter din hud. Du kunne jo evt prøve noget alternativt for at se om det ville få din hud til at producere mindre sebum : )))

 21. Hyldemors Have skriver:

  Ja, det er jo forsøget værd… Hvad er din erfaring med renseolie – også til uren hud?

 22. Christine skriver:

  Jeg vil give dig Ret i at exfoliering i for stor omfang kan ødelægge huden, derefter må jeg dog også sige at jeg synes at det er lidt af en generalisering som du kommer med, og det synes jeg er lidt synd!
  Jeg er selv makeup artist og oplever også alt for ofte at kunden har en helt forskruet opfattelse af sin hud. Ligeså ofte har jeg dog også kunder som virkelig kunne mærke en forskel fra en ansigtsskrub.

  Jeg exfoliere selv hver eneste dag, dog med blandede produkter således at jeg ikke ødelægger huden – dette er det eneste der virker med at holde min tørrer hud medarbejdelig – og selvfølgelig min ansigtscreme.

  Scrubs fåes i udtallige forskellige konsistenser og teksture, derfor synes jeg det er forkert at lave sådanne en negativ generalisering – så hellere informere folk om den rigtige måde at bruge produktet på! 🙂 blot min mening.
  – god weekend

  • Jo's skriver:

   Det er jo skønt at vi alle er forskellige og din mening er selvfølgelig mere end velkommen… og fordi jeg er vild med en bestemt krølleteknik eller måde at påføre foundation på (eller en hudplejeteknik), er det jo ikke ensbetydende med at du netop er enig i det er det er den rigtige teknik for dig. Det er jo det der er så skønt ved blogs… man kan lade sig inspirere af det man har lyst til at lade sig inspirere af. Jeg skriver ud fra mit eget erfarings- og vidensgrundlag med de 15 år jeg har på bagen som makeup artist. Og mit ord er aldrig lov.. men blot ment som inspiration i en verden af mangfoldighed og forskelligheder. Og dejligt du læser med : )

 23. Jette skriver:

  Jeg oplever også, at kosmetologer bruger scrubs ved behandlinger. Og da jeg før min behandling her sidste gang sagde, at jeg ikke brød mig om fornemmelsen i min hud efter brug af scrubs, jamen så var det fordi at “de havde været for skrappe, og nu skulle jeg lige prøve den her fra Dermalogica…”. Og min hud er bare ligeglad med hvilke mærker disse scrubs kommer fra, den føles som om den er blevet sandblæst, og det gør den resten af dagen :-(.

  Derimod har jeg ingen problemer, når der bruges syrepeeling.

 24. Thea Terese skriver:

  Mener du alle scrubs? Bruger Rudolphcare facial scrub mask en gang om ugen, er det skidt?
  Tænkte på om du har ide til en god mild rens? Er det bedst at bruge mælk og ikke gel som skummer? Jeg bruger melissas rens lige pt, men min hud er i kombination med det kolde vintervejr gået helt bananas og jeg ved snart ikke hvad jeg skal stille op…

 25. Thea Terese skriver:

  Min hud er sart og sensitiv.. Bruger dagcreme, mist og serum fra jurlique. Om aftenen hybenkerneolie og har lige afprøvet a-derma ovenpå for at give fugt. Min hud er tær, irriteret og ru. Jeg plejer aldrig at have problemer med min hud, medmindre jeg kommer en masse parfume på den..

  • Jo's skriver:

   Og du skal selvfølgelig forsat bruge mist efter rens, serum og dagcreme. Og evt lad dit ansigt lufttørre halvt inden du mister og bruger serum og dagcremen : )))

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.