SÅ SLAP DOG AF MED ALT DET DER MAKEUP…

nomakeup-2Det er blevet en makeupjungel derude og jeg kan godt forstå hvis det er svært at finde ud af om man skal strobe, conture eller glosse øjenlågene. Der dukker hele tiden nye trends og tendenser op inden skønhedsverdenen. Men der er også kommet en anden tendens som er stritter helt imod mit “less is more” koncept.  Jeg synes at der er kommet for meget makeup på i takt med de sociale medier vokser også på de helt unge piger.

Yngre piger er blevet rollemodeller på de sociale medier for endnu yngre piger og dækker sig ind i mange lag makeup. Og forholder sig måske hverken fornuftigt eller kritisk til deres egne rollermodeller. Det er ikke ligefrem “no makeup” tendensen der præger de unge “youtubere” og Instagrammere. Tværtimod… der skal makeup på. Også uanset hvilke målgruppe de henvender sig til. Jeg kan for et eksempel godt se mine drenge på 7 år og 9 år synes “youtubere” er “da shit”. Selvom jeg gerne ville have haft en pige, så tænker jeg også den opgave på mange måder ville være svær. At klæde en pige godt på i denne sociale mediekultur hvor alle ser perfekte ud. Yikes!

Når jeg scroller ned i mit feed på Instagram eller ser videoer på youtube ser jeg piger og unge kvinder pakket ind i makeup, kunstige vipper, boppet hår, påmalet bryn, filtre og professionelt belysning der selv kan få en 90-årig til at se 30 år yngre ud. De sociale medier er blevet på mange måder vores rollemodeller og kan nogle gange godt stille spørgsmålstegn ved om der føles et medansvar som inspirator for de tusindevis unge. For mange unge piger kan ikke selv sortere i virkelighed, retouchering og perfekt lyssætning, de føler de skal leve op til det de ser på de sociale medier. Jeg ser desværre også firmaer der både støtter og bakker op omkring hele denne tendens til der på nogle måder uvirkeliggøre kvinder og piger til noget de slet ikke er.

Men det er ikke kun unge piger der bliver fortvivlet, også selv voksne kvinder som får tingene galt i halsen. Nogle gange tager jeg mig selv i at misunde de unge og smukke piger med mælkehvid hud uden en rynke. Men så kommer jeg i tanke om hvor selvled jeg var i mine teenager år, der synes jeg alt var helveds til med mit udseende. Og tænker pyha jeg har mig selv i godt behold endnu blandet med erfaring og en god portion sund fornuft. Da jeg var ung i 1990’erne fandtes der hverken sociale medier og piger i kø for at vise “se hvor meget makeup jeg kan have på på en gang. Så føler jeg mig heldig at jeg er sluppet for det medie i mine teenageår, for tror det ville have ramt mig hårdt. Og kan ikke lade være med at tænke på om jeg ville have blanding af botox, restylane, countoring og litervis af makeup. For ikke tale om de kirugiske indgreb der kunne have forgrebet sig på mit dårlige selvværd.

Jeg føler jeg har et medansvar som blogger, Instagrammer, makeupartist og som kvinde. Jeg er 100 procent fortaler for at det ikke nytter noget at gemme sig bag alverdens makeup og skønhedstendenser, men først og fremmest kan lide det man har inden i sig selv, for så følger det naturligt med det udvendige. Måske skal vi være mere kritiske overfor det vi ser i vores feeds og som i virkeligheden ikke eksistere, men blot er en sløret facade. Også når  vi ser de falske vipper på modellen i mascara reklamerne. Som meget yngre troede jeg også på den, indtil virkeligheden faktisk så anderledes ud.

Jeg vil inspirere piger og kvinder om at makeup ikke skal ses, men fremhæver det smukke og løfter os. Det skal ikke være makeuppen der bærer os, men os der bærer makeuppen. Jeg vil gerne omsætte trends’ene så de passer til du og jeg. Glem alle de der realitystjerner som f.eks. Kardashians, der er for mig helt skæve rollemodeller med deres kæmpe numser, 13 lag makeup og frisørsatte hår. Det er ikke virkelighed og kan ikke tro det er sundt for unge piger at blive inspireret af sådanne kvinder som forsøger at skjule hvem de i virkeligheden er. Men virkeligheden er derimod at stå inde for mig selv, min flade røv, mine karsprængningerne på kinderne, rynkerne i panden og mine grå hår på toppen.

Jeg vil også gerne slå et stort slag for at det er okay at ligne en på halvtreds når man rent faktisk er halvtreds. Det skal nemlig også være smukt at ældes og synes det er vigtig at føle sig tilpas i sin alder. Ung som ældre. Jeg vil ældes med ynde og ikke med snyd og et kæmpe lag makeup. Jeg forsøger hele tiden at fastholde mig i virkeligheden og forsøger ikke lade mig forfalde til letkøbte løsninger som alligevel ikke kan ændrer på det faktum at jeg ældes hver dag.  Men jeg vil gerne ældes med tanke på at passe på mig selv og få det bedste ud af det som jeg har.

Og så er det jeg kommer i tanke om hvorfor jeg startede med at blogge og hvorfor jeg stadig blogger. Jeg vil inspirere positivt til at være sig selv og acceptere at ingen er perfekte.. (heller ikke Kardashians). Men vi er smukke på hver vores måde. Jeg vil også gerne inspirere til at piger og kvinder føler sig smukke uanset hvad. Og tror på at vi skal inspirerer hinanden i den sunde og naturlige retning.

Dette indlæg blev udgivet i BEAUTY TIPS. Bogmærk permalinket.

19 svar til SÅ SLAP DOG AF MED ALT DET DER MAKEUP…

 1. Birgitte B skriver:

  Kære Jo. Sikke et dejligt indlæg, forstået på den måde, at det er et vigtigt emne, som alle kvinder burde relatere lidt til. Jeg har til fulde lært at acceptere mine rynker, sorte rander og fregnede hud, men det har taget noget tid – og i min ungdom burde jeg have sat meget større pris på min fine hud og ikke have brugt foundations hver dag i en alder af 23 (!) Jeg er i mit stille sind også glad for, at jeg ikke har piger, men sønner, for hold nu op hvor bliver de bare påvirket af alle medier – og ikke altid på den gode måde.
  For mit eget vedkommende er jeg f.eks. holdt op med at kommentere mit udseende negativt, mens ungerne hører på det. Kh. Birgitte

  • Jo's skriver:

   Kære B… du har en virkelig flot og velplejet hud! Pakkede mig også ind i foundation i mine yngre dage og gad godt at have haft en alvorlig snak med mig selv dengang omkring den unødvendighed 😅
   Men har det helt på samme måde… alt dårlig snak om hvordan jeg ser ud hører mine drenge aldrig på. Men fortæller dem dog at de er lige som de skal være og at vi alle ser forskellige ud og er fine på hver vores måde tynde, tykke, runde, høje, lave osv.
   Kh Jo

 2. Heidi Kjeldgaard skriver:

  HØRT HØRT!!! Jeg er kæmpe fan af dine ord!

  Jeg har stadig ikke forstået , hvorfor man skal have BOTOX i rynker, og ligne en stram 18 årig når man faktisk nærmer sig de 50. Jeg er 47 år , har begyndende rynker og slappere hud. Men jeg står gerne ved min alder! Jeg elsker dullegrej, det er ingen hemmelighed . Men jeg vil ikke gemmes bag makeup, det skal understøtte den jeg i forvejen er.
  Johanne- jeg er sgu kæmpe fan af dig ❤️

  • Jo's skriver:

   Det er mig der er fan af dig.. det er den sundeste og sejeste holdning at have til sig selv. Kan ikke sige om jeg engang ryger på botox eller andet, men der er indtil videre meget lang vej endnu😎 Knus til dig😍

 3. Lærke skriver:

  Årh hvor ville jeg ønske jeg kunne.. Jeg døjer med ar efter acne, forsat mange filipenser og store porer – samt pigmentpletter. Jeg er grå i huden og plettet og træls at se på pga. af alt det førnævnte… Jeg HADER alt det sminke, jeg drømmer om den dag hvor en BB cream, blush og mascara er nok. Eller bare ingenting! For du har fuldstændig ret, det er smukkest og dejligst uden for meget crap i face ❤️

  • Jo's skriver:

   Kære Lærke… det kan jeg godt forstå!❤️ Har du overvejet at blive rullet med micro needle roller af en hudlæge? Har læst at det kan mindske arrenes synlighed markant. KH jo

 4. Marie Rasmussen skriver:

  Der kører et program på Kanal 4 om onsdagen kl. 21 …. kan ikke huske hvad det hedder … Besat af skønhed eller noget i den retning.
  Det gør niller naller at se det program. For der er intet (ifølge min overbevisning) i vejen med at gøre noget ud af sig selv …. Men der er noget galt når piger midt i 20erne bruger alt der tid og deres penge på deres udseende. Plastik … Botox … Makeup … you Name it ….
  Tænk at være 25 år og ALDRIG ku finde på at gå i Netto uden makeup og det rigtige tøj …. Gud jøsses altså …. Det må være en belastning.
  Så ja tak … Flere nøgne ansigter … Det gør ikke noget at vi kan se forskel på hverdag og fest.
  Det var bare det jeg ville sige …. HEJ 😀

  • Jo's skriver:

   Kender ikke programmet, men er helt med.. der er jo et symptom på at vi er kommet for langt væk fra virkeligheden. Og det må være en pinsel for de piger at være i deres krop. Det er så trist! JA til forskel på hverdag og fest👻

 5. Kathrine skriver:

  Hørt <3 synes også det er for voldsomt at selv yngre piger på 12-13 år (de er knap nok gået i puberteten) går rundt og snakker om foundation, lipgloss og mascara … GISP… Håber virkelig den tendens sænker sig over det næste stykke tid, for det har virkelig taget overhånd desværre. Tak for et godt indlæg og læsestof til omtanke 🙂

  • Jo's skriver:

   Det er også alt for tidligt at makeuppe sig… sådanne unge piger ser jo skønne ud, med fin hud og glød i kinderne… det skal da på ingen måde dækkes😞

 6. Helle R skriver:

  HØRT hørt!!! Jeg er så enig. Dejligt indlæg.
  Jeg har ofte taget mig selv i, at stå og stirre på de unge tøser med al deres makup, kunstige vipper, eller vipper med ALT for meget mascara på, alt for optegnede bryn i en farve der slet ikke matcher helhedsudtrykket, og tænke “har de glemt at se dem selv i spejlet”? Ked af at sige det, men der går mange klovne rundt i gaderne og det er synd ingen fortæller dem de er helt på afveje.

  • Jo's skriver:

   Det vigtigste er jo at de piger behøver jo slet ikke alt det makeup… de ved det bare netop ikke selv. Men vi har jo fået en social medie kultur der netop dyrker det perfekte, hvilket er helt fejlagtigt især når så mange unge finder deres rollemodeller blandt andre piger og kvinder på Instagram, facebook og Blogs😐

 7. Kamilla skriver:

  Tak for dit skønne indlæg. Kunne ikke være mere enig😊

 8. BeritK skriver:

  Godt brølt Jo! Som mor til to piger på hhv 13&15 rammer du ned i mine – næsten daglige – dialoger med dem – og ikke mindst mig selv! De ser ganske rigtigt op til piger, der ligner er festfyrværkeri på en almindelig mandag. At sende piger afsted i skole til diktat & algebra makeuppet som skulle de til første hal-bal føles bare ikke rigtigt🙄
  Omvendt – det er der jo; inspirationen, lysten & mulighederne. Og måske er det en del af deres ungdomskultur på lige fod m vores andres permanentet hår, pink øjenskygge & mikado… Jeg ved det ikke – men kunsten, som jeg ser det, består i at udfordre dem på nødvendigheden af massive mængder makeup & bekræftelse af deres smukke naturlige udseende.
  Jeg glæder mig over af den mindste er en dreng!

  • Jo's skriver:

   Mange tak Berit.. Det lyder ikke nemt. Og børn har jo bare ikke selv det filter for hvornår det er for meget og hvornår det er naturligt. Husker tydeligt permanenten og mikadoen😅

 9. Anne R skriver:

  Kloge ord, Jo.
  Jeg er på en måde også glad for at have drenge, for jeg nærer også et lille håb om, at de kommer lidt nemmere igennem deres ungdom. Måske er det naivt, jeg ved det ikke.
  Nogle gange synes jeg nemlig også, det er som om, drenge har lidt snævrere rammer end piger. Piger kan være søde, seje, rå, drengede, blide, ja, nærmest alt. Drengene er ikke på samme måde accepterede, hvis de feks er blidere/mere pigede end gennemsnittet.
  Nå, men jeg er totalt enig med dig i, at vi skal slappe lidt af med det makeup og fokus på udseende. Men det er da svært. Jeg øver mig stadig i det og tænker som jer andre, at mange unge piger slet ikke ved, hvor yndige de er, helt naturligt, alene i kraft af deres ungdom.
  Men ungdommen er spildt på de unge, haha!
  Hvis man nu begyndte som rynket, og så blev man glattere og strammere med alderen, efter hvor godt man passede sin hud?! Så tror jeg, vi havde et samfund af mennesker, der satte pris på deres eget udseende, 😀

  • Jo's skriver:

   Du har ret så evigt ret Anne! Jeg forsøger faktisk at præge mine drenge til at acceptere sig selv og andre, at man er helt perfekt som man er. Dog synes jeg også at have drenge har sine udfordringer😅

 10. Kære Jo! Det er lang tid siden jeg har kommenteret. Men sikke et dejligt indlæg! Fedt at du vil inspirere de unge <3 Jeg har selv en pige på snart 7, og indflydelsen fra de sociale medier, og hvordan jeg skal klæde hende på til at tackle det, fylder meget i mine tanker.

  Dejlig weekend til dig.

  Kh Signe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *